BLOG: TIJDLOOS

Vandaag lees ik in het AD dat mijn oude leraar Tekenen van de HAVO overleden is. “Oud”... wat is oud? 75 is de beste man geworden. Maar zijn lessen en tekenkunsten zijn voor mij als de dag van gisteren.

Met schrik realiseer ik me dat het dit jaar al 25 jaar geleden is dat ik van de HAVO af kwam. 25 JAAR!! 25 zonnewendes geleden... 25 lichtingen leerlingen die in de tussentijd in- en uitgestroomd zijn. Maar voor mij voelt het als de dag van gisteren.

Alles wat ik sinds de HAVO heb beleefd, de afgelopen 25 jaar, schiet als in een flits aan me voorbij. Niets in het bijzonder wat eruit springt.

Mijn gedachten dwalen even terug naar hoe mijn leven op de HAVO was. Weemoedig komt de gedachte “Ik zou me wel weer even net als toen willen voelen” in me op. Ja, wil ik dat echt?! Ik denk terug aan het gedoe in mijn ouderlijk huis, aan zowel de afhankelijkheid als aan de onbezorgdheid die ik toen had. Om naar houseparty’s te gaan en daar alles te doen wat God verboden heeft. Zonder na te hoeven denken over de consequenties van dat wat ik doe. Versus de onafhankelijkheid die ik nu verworven heb én de verantwoordelijkheden die ik daarbij draag. Me meestal heel bewust van de consequenties van dat wat ik doe en hoe ik me daar nu bij voel.

“Doe het licht uit, als je niet in je kamer bent!” Terwijl ik de schakelaar omhaal hoor ik mezelf exact hetzelfde tegen mijn zoon zeggen, als wat mijn moeder altijd tegen mij riep. Mijn ouders zijn inmiddels allebei overleden en ik ben duidelijk een generatie opgeschoven. Maar voor mij voelt het als de dag van gisteren.

“Gevoel kent geen tijd!” Een belangrijk gegeven en zelfs een energetische wet in de Emotieve Therapie. Je kunt je niet gisteren verdrietig voelen of volgende week angstig voelen. Gevoel kent alleen het Nu: of het nu angst, verdriet of boosheid is of blijdschap, liefde en geluk. Of iets daar tussenin.

Het leven gaat blijkbaar hartstikke snel. Zorg dus dat je doet wat nodig is om je goed te voelen. Tijd is niet belangrijk. Want uiteindelijk is hoe je je hebt gevoeld dat wat je bij blijft...

Fijn weekend!

#tijdloos #gevoel #tijd

Dolf van Craanenburgh team Jouw Houvast.
Alle bijdragen
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Blijf op de hoogte via social media!
  • Facebook Black Square
  • Twitter Black Square
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle