BLOG: MINDFUCKS

“Je mag als therapeut in mijn beleving ook gewoon (een imperfect) mens zijn.”

“Ik ben blij om te horen dat jij ook gewoon mens bent.”

Dit is wat ik deze week te horen kreeg van 2, inmiddels, oud-cliënten. Ja, als therapeut ben ik ook gewoon een mens. In ontwikkeling. Ik denk dat ik mijn shit emotioneel inmiddels aardig op orde heb gebracht en daar heb ik ook heel hard aan gewerkt. Emotieve Therapie heeft me heel veel rust en ruimte gegeven. Om neutraal en in alle rust te observeren wat er in en om mij heen gebeurt en het heeft mij de vrijheid gegeven om te kunnen kiezen of en hoe ik daarop wil reageren.

Ben ik daarmee nu verlicht? Nope. Ben ik nu al waar ik wezen wil? Nog niet. Wat me nu dan bezighoudt? Mindfucks met name.

Als ik niet 1 maar 3 sessies nodig heb om een thema met een cliënt af te ronden: “Zou ze vinden dat ik niet kundig genoeg ben?”

Als mijn zoon van 16 nergens voor te porren is: “Ben ik wel een leuke vader voor hem?”

Als ik als ondernemer zoekende ben naar mijn identiteit anno 2019: “Ik ben aan het zwabberen…”

Als mijn bedrijf toesta om werkelijk succesvol te worden: “Dan sneeuw ik onder en beland ik misschien opnieuw in een burn-out!”

De 3 vragen die me op dit moment het meest bezighouden zijn:

  1. Waar wil ik naartoe?

  2. Waar sta ik?

  3. Wat staat er tussen mij en mijn doel in?

Soms denk ik dat ik het erg goed weet en soms denk ik: “Ik heb werkelijk geen idee…”

Waar ik op dit moment behoefte aan heb is richting en een duidelijk doel om naartoe te werken.

Wat mij hierbij helpt is het boek “Master Your Mindset” van Michael Pilarczyk. Inmiddels ben ik toegekomen aan de zelfanalyse. In de afgelopen weken schrijf ik opdracht na opdracht uit, tot ik wel 16 pagina’s aan handgeschreven hersenspinsels heb, die verwoorden wat ik als positief en negatief in mijn leven ervaar. Voor de laatste opdracht ben ik 2 vellen aan het vullen: de ene (positief) met alles waar ik blij van word, wat ik leuk vind en wat mijn ambities zijn. En op de andere (negatief) een verzameling van alles wat ik niet leuk vind, wat ik niet (meer) wil doen en mijn worst case scenario’s. Mijn praktijkruimte is nu even het decor ten behoeve van mijn eigen verdere ontwikkeling en groei geworden.

Verrassend vind ik de bonte verzameling aan beperkende overtuigingen en mindfucks die ik mezelf wijs blijk te maken. Mijn onderbewuste geest, mijn harde schijf, blijkt vol te staan met conflicterende apps. Uit mijn onderbewustzijn borrelen echt fantastische tegenstrijdigheden op: diverse verlangens vs. de vrees voor wat er zou kunnen gebeuren als ik die verlangens daadwerkelijk zou manifesteren. In de vorm van overtuigingen die mij vertellen dat ik net zo graag niet wil als wél wil. Belemmerende overtuigingen die ik als een waarheid heb overgenomen… van mijn ouders, van mijn leraren, van mijn omgeving en als gevolg van mijn eigen levenservaringen. Schijnargumenten en excuses, waarmee ik mijn vrees in stand hou en lekker veilig in mijn comfortzone blijf zitten. De patstelling als gevolg van softwarefouten is onvermijdelijk: mijn computer loopt dan vast.

Maar ik heb jullie nu in de smiezen, “makkers”… en het is tijd om er (opnieuw) een bezem doorheen te halen. Het krachtigste instrument dat ik ken en hiervoor kan inzetten is PSYCH-K. Een vernieuwende methode om deze belemmerende overtuigingen om te zetten in ondersteunende overtuigingen en om zo de software op mijn harde schijf te updaten. Omdat ook een therapeut, een imperfect mens, zichzelf altijd weer verder kan verbeteren bij het nastreven van zijn doelen. #practicewhatyoupreach

#demensachterdetherapeut

#inontwikkeling

#wordtvervolgd

Herkenbaar? Laat je horen in de comments!

hartelijke groet,

Dolf

#mindfucks #overtuigingen #zelfanalyse #ontwikkeling #michaelpilarczyk

Dolf van Craanenburgh team Jouw Houvast.
Alle bijdragen
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Blijf op de hoogte via social media!
  • Facebook Black Square
  • Twitter Black Square
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle