BLOG: UIT LIEFDE VOOR MEZELF ZAT IK MEZELF OP TE VRETEN


Wat mij het meest is bijgebleven van mijn eigen procestherapie is de stilte tussen mijn oren en in mijn lichaam, na de afsluitende sessie.

Waarom begin ik een paar jaar later dan toch 'ineens' weer aan mezelf te knagen?

Na de intensieve therapie tijdens de opleiding tot regressietherapeut en de Emotieve procestherapie die ik lichtelijk onderschat had, was ik wel even doorgetherapie'd. Ik had de daaropvolgende anderhalf jaar dan ook geen behoefte meer aan sessies aan mijn lijf en ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om door te blijven rennen in mijn gewoontepatronen: lekker de lat hoog blijven leggen voor mezelf en presteren omdat ik het kan.

Een bron van liefde voor mezelf

In één van de probleemgerichte sessies die ik daarna bij mijn eigen therapeut deed, heb ik ingestemd met het zetten van een Resource: Liefde voor mezelf. De Resource trapt liefdevol maar resoluut op de rem, wanneer ik volhard in mijn gewoontepatronen en daardoor over mijn grenzen ga. Als gevolg van deze Resource lukt het me eenvoudigweg niet meer om nog over mijn grenzen te gaan. Al zou ik dat soms best nog wel even willen... ...and believe me: I've tried!

Vorig jaar begon kwam er een gevoel van ontevredenheid bij me op en ik merkte dat ik die leegte begon te vullen met eten. Ik vrat eerst mezelf op, mijn nagels gingen er eerst af en vervolgens ging ik alle kastjes langs. Vroeg of laat kwam ik dan toch weer in actie, maar aan het eind van mijn fut kwam er dan ook vroegtijdig een eind aan de poging om toch iets te gaan ondernemen. Dan was ik weer terug bij die onrust en dat leidde tot frustratie. De onrust die ik voelde was alleen een lichamelijke spanning. Ik voelde er geen emotie als angst, verdriet of boosheid bij.

Het lukte me maar niet om te stoppen met nagelbijten noch om dat gevoel van onrust kwijt te raken

Ondanks de winst van eerdere probleemgerichte sessies. Totdat ik vorige week weer een sessie voor mezelf ging doen. Dit werd "sessie X" of "sessie 10", zoals deze voorlopig in de Emotieve Therapie wordt genoemd.

In het voorgesprek viel de puzzel voor mij in elkaar: het presteren was ook een manier geworden om bij de onrust weg te kunnen blijven, die ik al mijn leven lang had. Wanneer de onrust de kop opstak, dan verviel ik in gewoontepatronen om daarbij weg te komen. Maar de Resource zette daar een rem op en ik kon niet langer meer wegkomen bij mijn onrust. Ik zat nu klem en uit frustratie begon ik mezelf dus op te vreten.

Sessie 10 is vandaag precies 2 weken geleden. Zoals je kunt zien beginnen mijn nagels weer terug te groeien. Ook merk ik dat ik me nu wel kan ontspannen en blijf doorademen wanneer ik even niets hoef of te doen heb. 's Nachts word ik ook niet meer in een gespannen houding wakker. Volop in ontwikkeling: Emotieve Therapie en ik Ik merk dat ik me sinds het afronden van de Emotieve procestherapie blijf ontwikkelen. En dat er daardoor soms nieuwe stukken onopgeloste problematiek naar voren kunnen komen of zichtbaar worden. Het mooie is dat ook Emotieve Therapie zich blijft ontwikkelen, waardoor het keer op keer aansluit en ook de resterende problematiek zich oplost. Hoe heb jij rust gevonden? Of is rust juist iets waar je naar verlangt? Laat het me eens weten in de comments hieronder.


Dolf van Craanenburgh team Jouw Houvast.
Alle bijdragen
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Blijf op de hoogte via social media!
  • Facebook Black Square
  • Twitter Black Square
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle