BLOG: ALS JE STEEDS HET OORLOGSPAD OPGAAT MET JE WERKGEVER


"De reden dat we jouw contract niet verlengen is omdat we jou niet zo assertief vinden." De setting is mijn exitinterview, januari 2003. Smalend kijk ik de personeelsadviseur aan: "Wat zeg je nou?!" Hij: "Wij vinden jou niet zo assertief." Waarop ik zeg: "Mag ik jou er even aan herinneren dat ik de enige inkoper ben die hier zit, nádat hij is afgewezen?! Omdat ik bij mijn sollicitatie geen genoegen nam met een afwijzing op basis van een oneigenlijke reden. Als dat niet assertief is... Maar weet je wat ík denk dat het werkelijke probleem is: ik denk dat ik een beetje té assertief voor jullie ben. Omdat ik ook door de 'almighty Free Record Shop' niet over me heen laat lopen!"

In dit grimmige sfeertje kwam er een einde aan een in alle opzichten bizar jaar bij deze werkgever. In de entertainmentwereld, in de tijd waarin alles nog kon en niets te gek was. Waarin mijn leidinggevende met zijn vuist op tafel sloeg en tegen me schreeuwde dat ik moest doen wat hij zei. Wat ik zondermeer weigerde als hij niet met fatsoenlijke argumenten kwam. De schriftelijke waarschuwing die ik na deze discussie van mijn leidinggevende kreeg, was de aanleiding om naar zijn bureau te stieren en hem te vertellen dat "vandaag de laatste dag is dat ik jou serieus genomen heb!"

Ik was er helemaal klaar mee!

Het was een periode van mijn loopbaan dat ik haast nog sneller van werkgever dan van spijkerbroek wisselde en niet zelden vertrok ik op voet van oorlog met de aanstaande ex-werkgever.

Ongemerkt begon dit een patroon te worden

Ongemerkt begon dit een patroon te worden: opgelucht en vol goede moed begon ik aan een nieuwe uitdaging. Familie en vrienden stuurde ik steevast een mailtje met het onderwerp 'In-2 a new job... again!' Na enige tijd ontstond er in die nieuwe job dan weer wrijving rondom functioneren of over toezeggingen die naar mijn mening niet werden nagekomen, wat leidde tot ontevredenheid en afwijzing. Vervolgens escaleerde dit, waarna ik het oorlogspad koos en de arbeidsverhouding uiteindelijk met de grond gelijk maakte.

Het zorgde voor veel negatieve energie, zonder dat ik me er echt van bewust was dat dit een patroon was. Ik vroeg me wel eens af hoe ik het voor elkaar kreeg om steeds in dit soort idioterie te belanden. Dat ik moeite had met autoriteit was niet nieuw, maar ik was ook heel goed in staat om het onrecht dat me in mijn ogen aangedaan werd nauwkeurig aan te wijzen. Dat onrecht had telkens een ander gezicht en ik was erg gemotiveerd om mijn punt te maken of om mijn gelijk te gaan halen. Als ik wel op een prettige manier afscheid van een werkgever had genomen, dan was ik oprecht blij dat het ook eens 'normaal' was gegaan.

Een 'eye opener'

Het was voor mij een 'eye opener' toen ik de Emotieve procestherapie ging doen en de dynamiek ontdekte tussen de 'natuurlijke autoriteit' (de ouders) en de 'functionele autoriteit' (de werkgever). Ik ontdekte dat mijn problematiek ondermeer was ontstaan uit de gevolgen van mijn onverwerkte ervaringen met mijn ouders. Afwijzing en prestatie speelden daarin een grote rol. De patronen die hieruit waren ontstaan projecteerde ik onbewust op mijn werkgevers. Eigenlijk was ik heel bang om ook door hen (opnieuw) afgewezen te zullen worden.

Ik ontdekte dat ik mezelf, vanuit deze onzekerheid, onbewust ging neerzetten als een autoriteit op mijn vakgebied. Ik verkocht mezelf bij sollicitaties goed -zonder me opzettelijk erin te bluffen- en wekte daarmee meteen hoge verwachtingen ten aanzien van mijn prestaties. Vervolgens moest ik op mijn tenen lopen om aan deze verwachtingen te voldoen en wat me dan niet lukte, ook al gaf ik méér dan 100%.

Zo pushte ik mezelf doorlopend over mijn eigen grenzen en kwam daardoor uiteindelijk in een burn-out terecht. Ik was bang om afgewezen te worden, maar onbewust creëerde ik op deze manier juist mijn eigen afwijzing. Dat patroon herhaalde zich steeds weer. De boosheid en frustratie waarmee ik reageerde op afwijzing en die mijn werkgevers voor hun kiezen kregen, kwam eigenlijk voort uit de onverwerkte pijn met mijn ouders. En hiermee gooide ik steeds mijn eigen glazen in...

Sterk bepalend voor alle andere relaties in je latere leven

De ervaringen met je ouders -bewust of onbewust- zijn kenmerkend voor de eerste relatie die je in je leven hebt. Deze relatie is sterk bepalend voor alle andere relaties in je latere leven. De invloed van mijn eigen ervaringen was niet alleen merkbaar in hoe de relaties met mijn werkgevers verliepen, maar ook op privégebied lukte het me maar niet om een relatie aan te gaan en goed te houden. Voor mij was dit dan ook de aanleiding om in therapie te gaan.

Het kan spectaculair verkeren

De verschuiving door de Emotieve procestherapie heb ik bij mijn laatste werkgever goed kunnen opmerken: toen ik ermee begon had ik nog een teamleider die van mening was dat ik niet aan de gewekte verwachtingen voldeed. Toen ik net klaar was met mijn procestherapie had ik inmiddels een teamleider gekregen die bij mijn beoordeling zei: "Wat je doet, doe je prima!" En toen ik eerder deze week vertrok bij deze werkgever en mijn nieuwste teamleider bedankte voor alles, kreeg ik een knuffel en zei ze: "Jij bedankt, voor het vertrouwen!"

Wat fijn dat ik niet nog energie moet steken in de degens met de werkgever kruisen. Dat ik geen afwijzing en prestatie hoef te compenseren. Heerlijk om gewoon professioneel af te ronden en meteen weer vooruit te kunnen kijken. Dit zijn ook de vruchten van mijn procestherapie!

Hoe zijn jouw ervaringen op de werkvloer?

Ervaar jij een hogergeplaatste als positief, negatief of neutraal? Laat het hieronder eens weten als je wilt, ik ben benieuwd!

#autoriteit #werkgever #conflict #projectie

Dolf van Craanenburgh team Jouw Houvast.
Alle bijdragen
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Blijf op de hoogte via social media!
  • Facebook Black Square
  • Twitter Black Square
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle