BLOG: LEREN LEVEN MET ONZEKERHEID


"Wij hebben jouw casus besproken in de Staf en het team is unaniem van mening, dat jij gebaat zou zijn bij leren leven met onzekerheid."


Aan het woord is de psychologe tegenover mij van, toen nog, het Riagg. Het is eind jaren negentig en mijn eerste gesprekstherapie. Het was de tijd dat ik nog een tweede gesprekstherapie, een praatgroep voor bi-mannen, een psychiater, 3 jaar regressietherapie en de Emotieve procestherapie voor de boeg had.


De tijd dat ik nog "gek" was. De tijd waarin ik geen idee had wat mijn probleem was, alleen dat ik er veel last van had. De tijd waarin ik nog volop in mijn onverwerkte pijn zat en dat ik niet in verbinding met mezelf was. Het was de tijd waarin ik krampachtig de controle probeerde te houden en dat alles daarom moest gaan zoals ik het wilde. Zodat ik wist waar ik aan toe was.


Bij de analyse van deze psycholoog heb ik waarschijnlijk gedacht: "Met jou ga ik de oorlog niet winnen!", maar ik heb het een kans gegeven. Tot het moment dat deze gesprekstherapie me niet verder bracht en ik er klaar mee was. Er volgden nog vele momenten waarop ik dacht: "Verdomme, nu loop ik wéér vast!" en dan zou ik op zoek gaan naar de volgende therapie. In de hoop dat ik daar wel tot een oplossing zou komen.


Gaandeweg kwam ik tot de ontdekking dat mijn problematiek het gevolg was van onverwerkte ervaringen. Natuurlijk wist ik dat mijn jeugd niet zo leuk was geweest en natuurlijk was ik pissed-off op de mensen die ik daarvoor verantwoordelijk hield. Maar er was ook heel veel dat ik nog niet wist. Waar ik me niet bewust van was. Wat "de gevolgen van onverwerkte ervaringen" werkelijk inhoudt en hoe je dat oplost, dat zou ik pas veel later gaan begrijpen.


Mijn problematiek heb ik inmiddels opgelost. Het is bijna 4 jaar geleden dat ik de Emotieve procestherapie heb afgerond en met gerichte nazorg heb ik de puntjes op de i gezet. Ik durf wel te stellen dat ik goed ben uitgewerkt.


Vertelt een collega op het werk vanmiddag ineens: "...en toen zei mijn vader: "Het is goed dat je niet weet wat je vanaf januari gaat doen. Door dit soort periodes leer je om te gaan met onzekerheid!"


"Leer je omgaan met onzekerheid"... "Leren leven met onzekerheid"... Ineens zijn daar die woorden weer.


Dát is wat ik aan nu aan het doen ben. In 2016, het jaar dat ik tot ver buiten mijn voormalige comfortzone durf te gaan stretchen. Waarin ik ervoor heb gekozen om zekerheden in te ruilen voor onzekerheden. Hierdoor ben ik aan het leren leven met onzekerheid. Ervaar ik dat er paniek kan zijn, maar dat ik ook uit die paniek kan stappen. Dat die paniek er niet altijd is. Dat je niet hoeft te zwemmen als je niet in het water ligt. Dat mijn paniek gebaseerd is op ongrijpbare gedachten en niet op de realiteit. Terwijl de realiteit laat zien wat er nu al wel is en mogelijk is. Wat je juist het vertrouwen en de daadkracht geeft om door te zetten.


"Leren leven met onzekerheid"


Die woorden komen vandaag voor het eerst écht binnen; bijna 20 jaar nadat ze voor het eerst tegen me gezegd zijn. Nu begrijp ik pas écht wat leren leven met onzekerheid inhoudt. En dat je eerst je problematiek moet oplossen, voordat je daar daadwerkelijk mee kan beginnen. En om je problematiek op te lossen zul je je er eerst van bewust moeten worden, dat je onvermogen om te leven met onzekerheid het gevolg is van onverwerkte ervaringen.


Bij nader inzien had die psychologe in 'the nineties' al een punt!


Wat doet onzekerheid met jou en hoe ga jij daarmee om? Laat het me weten in de comments below, ik ben benieuwd!

#onzekerheid #comfortzone

Dolf van Craanenburgh team Jouw Houvast.
Alle bijdragen
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Blijf op de hoogte via social media!
  • Facebook Black Square
  • Twitter Black Square
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle