BLOG: "OH, WAT HEFTIG... DAT IS TOCH MET ONGELUKKEN EN ZO?""Oh, wat heftig... Dat is toch met ongelukken en zo?"


Dit is een veelgehoorde reactie van mensen als ze mij vragen wat voor werk ik eigenlijk doe. Dan zeg ik: "Ik begeleid mensen bij traumaverwerking." Het woord "trauma" verbinden mensen al gauw aan iets groots. Mensen kunnen zich makkelijk voorstellen dat je "er iets aan overhoudt" als je een ongeluk hebt gehad, als je getuige van een ongeluk bent geweest of als je eens (of keer op keer) te maken hebt gehad met gevaar, geweld, het lijden of de dood van anderen.


Ja, traumaverwerking kan over een ongeluk gaan dat je hebt meegemaakt. Mijn ervaring is dat mensen het hebben van een trauma niet gauw op zichzelf van toepassing vinden. Ondanks de traumatiserende ervaringen die we in ons leven meegemaakt hebben, zijn we geneigd om te zeggen: "Zó erg is het niet!" Of "Ja, maar dat is al zó lang geleden gebeurd..."


Ook als je zelf niet meteen de oorzaak herkent kun je toch een trauma hebben. Je kunt zelfs flink last hebben van problemen die het gevolg zijn van een trauma. Dat trauma kan ook al heel lang geleden zijn ontstaan. In deze blog vertel ik je wat een trauma nu precies is en hoe dat ontstaat.


Wat is een trauma?


Met "trauma" wordt in de eerste plaats een fysieke verwonding bedoeld. Het woord trauma wordt ook gebruikt voor een geestelijke verwonding, die is ontstaan als gevolg van een onverwerkte ingrijpende gebeurtenis. Een geestelijke verwonding wordt voluit een "psychotrauma" genoemd. Als ik het heb over "traumaverwerking" dan bedoel ik de verwerking van de psychotrauma's.


Het is heel goed mogelijk om een psychotrauma over te houden aan een fysiek trauma, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk. En om het makkelijk te maken: een psychotrauma is een onverwerkte emotie die zich vastzet in het lichaam en die je in je lichaam kunt voelen. Angst zou je als een drukkend gevoel op de borst kunnen voelen, of als een borrelend gevoel in je buik.


Hoe ontstaat een trauma eigenlijk?


Als je een ongeluk hebt gehad of je als getuige van een ongeluk bent geweest, dan is dat een stressvolle situatie die emoties oproept. Zodra die stressvolle situatie voorbij is, dan begint de verwerking van de ingrijpende gebeurtenis die je hebt meegemaakt. Als zo'n ervaring goed wordt verwerkt, dan nemen de emoties weer af en wordt je daarna weer rustig.


Soms is een stressvolle situaties zo ingrijpend, dat je er niet meer aan terug wilt denken. Je probeert dan om deze nare gebeurtenis zo snel mogelijk te vergeten. Soms is er geen gelegenheid om er aan terug te denken. Omdat iets anders meteen je aandacht vraagt. Of omdat je alweer in de volgende stressvolle situatie terecht bent gekomen.


Door gebrek aan tijd en aandacht wordt de eerdere ingrijpende gebeurtenis dan niet goed verwerkt. De emoties die bij de eerdere stressvolle ervaring horen krijgen dan niet de kans om te verminderen. De verhoogde emotie zet zich vast in het lichaam. Op dat moment ontstaat er een trauma. Met als oorzaak een ingrijpende ervaring die niet goed werd verwerkt.

Hiermee wordt de basis gelegd voor toekomstige problematiek. Het trauma zorgt ook voor kwetsbaarheid, het is als een haakje waar eventuele volgende onverwerkte emoties op kunnen aanhaken.


Erg of erger?

Dat wat een persoon als belastend ervaart is subjectief. Dat wil zeggen dat beleving heel persoonlijk is. Twee mensen kunnen dezelfde gebeurtenis totaal anders ervaren. De al aanwezige "haakjes" van eerdere onverwerkte ervaringen spelen een rol bij hoe goed iemand met een ingrijpende gebeurtenis kan omgaan. Een nieuwe ervaring stapelt zich bovenop wat iemand al eerder mee heeft gemaakt. Een gevolg daarvan kan zijn dat iemand naderhand klachten ontwikkelt.

Voor de ernst van de onverwerkte gebeurtenis(sen) is geen gradatie. We werken in de therapie met de pijn die er is. Een trauma is hoe dan ook een onverwerkte gebeurtenis die als ingrijpend is ervaren. Het is een onverwerkte ervaring. Het is onverwerkt verleden. Het is een onverwerkt pijnpunt. En het kan er meer dan één zijn. Hierdoor kunnen problemen ontstaan die daar duidelijk (of minder duidelijk) het gevolg van zijn.

Als mensen mij vragen wat ik voor werk doe, zou ik in het vervolg misschien moeten antwoorden: "Ik begeleid mensen bij het oplossen van problemen die het gevolg zijn van hun onverwerkte ervaringen." Dat klinkt toegankelijker dan "begeleiding bij traumaverwerking." In het bijzonder voor de mensen die zich niet herkennen in het woord "trauma", maar wel de gevolgen ervan ervaren. Die mensen kan ik ook heel goed helpen.


In januari 2017 verschijnt mijn eerste e-Book. Hierin vertel ik je onder andere hoe je een trauma kunt herkennen, waarvan je niet wist dat je 'm hebt. Bij jezelf en bij anderen. En ook waarom je de gevolgen van onverwerkte ervaringen ook als iets heel positiefs kunt zien. Zorg dus dat je dit e-Book op de kop tikt!


Ik lig 's nachts niet (meer) wakker


Nee: ik vind dit werk niet heftig. Toen ik nog fulltime inkoper was, lag ik 's nachts wakker van mijn werk. Maar wat mijn cliënten me in mijn praktijk vertellen neem ik niet mee naar huis. Anders zou ik dit werk ook niet kunnen doen. Ik heb compassie voor mijn cliënt met zijn of haar unieke verhaal, die ik begeleid bij het proces waar deze persoon doorheen gaat. Naderhand kijk ik terug op hoe een sessie is verlopen; wat werkte goed en had ik iets anders kunnen doen?


Wat ik geweldig om te zien vind, is dat iemand beter naar huis gaat dan toen hij of zij binnenkwam. En wat een voorrecht het is om getuige en onderdeel te mogen zijn van het verwerkings- en groeiproces van anderen. Daar krijg ik energie van en dat geeft me veel voldoening. Mensen begeleiden bij traumaverwerking is fantastisch!


Ik ben heel benieuwd


Met welke woorden of beelden verbind jij de woorden "trauma" of "onverwerkte ervaringen"? En welke term vind jij het meest duidelijk? Plaats je reactie hier onder en laat het me weten.

#trauma #onverwerkteervaringen

Dolf van Craanenburgh team Jouw Houvast.
Alle bijdragen
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Blijf op de hoogte via social media!
  • Facebook Black Square
  • Twitter Black Square
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle